Догадки за втория български политик в Pandora Papers

Следващото име ще бъде от ГЕРБ, убеден е Николай Хаджигенов

05.10.2021 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Властите у нас искат допълнителна информация от Международния консорциум на разследващите журналисти във връзка с разкритията в Pandora Papers. Междувременно у нас не закъсняха политическите реакции заради свързването на българи в схемите за пране на пари. 

Делян Пеевски беше депутат от ДПС в четири поредни парламента и винаги е бил ключова фигура в партията. От там заявиха, че до момента не са се запознали с документите от Pandora Papers и не могат да излязат с официална позиция. 

"Все още нямаме никаква информация, тя е едва от вчера. Нека да видим документите, ще обсъдим в партията ситуацията", коментира Хамид Хамид.

В правилника на Народното събрание е посочено, че депутатите нямат право да участват в ръководствата на фирми, а ако са собственици на търговски дружества трябва да го декларират. На фона на това обаче новите партийни формации у нас не са изненадани от разкритията, а по-скоро ги определиха като очаквани. 

"Делян Пеевски беше не просто касиер на една политическа формация, той беше може би най-сериозният олигарх с най-много власт изобщо. Предполагам, че следващото име ще бъде от ГЕРБ. Всеки може да бъде, защото ГЕРБ бяха безнаказани и бяха снабдени с крадливи ръчички", коментира Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме". 

"Очакваме и второто лице от списъка да е част от политическото задкулисие, срещу което "Има такъв народ се бори", заяви Радостин Василев от ИТН.

Политическите партии настояват за разследвания и у нас по изнесените данни. 

"Според мен те трябва да бъдат разследвани и ще има присъди някой ден, защото всичко това е красива приказка, влиза бедния гладен и жаден депутат от ДПС, а след това излиза мултимилионер", добави Хаджигенов.

"Самото притежание и сделките не са престъпление, но ако чрез тях се прикриват черни пари, от незаконна дейност, рекет, това е огромен проблем", категоричен е Радостин Василев. 

За обвинителни актове заговориха от "Демократична България". 

"Крайно време е империята на Пеевски да стане обект на разследване от българската прокуратура, която да спре да бъде като брониран щит", каза Надежда Йорданова.

Коментар дойде и от президента, като Радев беше лаконичен.

вно деянията на г-н Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре в България. Това не говори добре за нашите разследващи и правоохранителни органи", заяви Радев.

И до момента остава неизвестно името на другия български политик, споменат в Pandora Papers. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК