Български политици са в списъка на Pandora Papers

Йорданският крал Абдула II е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 млн. долара в недвижими имоти

04.10.2021 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Двама българи са в списъка на Pandora Papers, които разкри Международния консорциум на разследващите журналисти. В тях влизат 35 световни лидери, близо 300 политици, известни личности и милиардери, които са укрили милиони долари в офшорни зони по света. Все още обаче не е ясно кои са двамата българи.

Делян Пеевски е първият българин, чието име е осветлено в Pandora Papers. Близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България се появяват в досиетата Pandora. Освен Пеевски, сред тях има още един политик, финансисти, адвокати и предприемачи.

174 от прегледаните от журналистите компании са свързани с България. От Министерския съвет коментираха, че първо ще се запознаят с документите и след това ще има реакция.

Близо 12 милиона документи от последните 50 години са част от най-голямото разследване в историята на сенчеста финансова система, в полза на най-богатите и могъщи в света. Според изтеклите данни, по които са работили 600 журналисти от 150 медии в 117 страни, високопоставени политици, държавни служители и известни личности са вложили парите си в близо хиляда офшорни компании.

"Разполагаме с имейли, копия от паспорти, банкови извлечения, които показват президенти, крале, принцове, принцеси, милиардери, хора, познати в подземния свят, да крият пари", каза журналистът Ил Фитцгибъ от Washington Post.

Йорданският крал Абдула II е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - на когото предстоят избори идната седмица - не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара. 

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако. Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър е придобил викторианска сграда на стойност 8,8 милиона долара, чрез компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. А според разследването така той е спестил 400 000 долара данъци.

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК