Притеснително: Инфлацията в еврозоната се ускори до най-високото си ниво от 13 г.

Ръстът на цените се дължи главно на свързаните с пандемията ефекти

01.10.2021 | 14:47 Редактор: Юлия Христова
Притеснително: Инфлацията в еврозоната се ускори до най-високото си ниво от 13 г.

Инфлацията в еврозоната се ускори повече от очакваното до най-високото ниво от 13 години, добавяйки гориво към дебата за това колко дълго ще продължи следкризисният скок.

Потребителските цени са се повишили с 3,4% през септември, в сравнение с прогноза за увеличение от 3,3%, според данни, публикувани от Евростат в петък.

Индекс, който премахва волатилните компоненти като храна и енергия, се покачи до 1,9% - процент, който не се наблюдава от 2008 г.

Ръстът на цените се дължи главно на ефектите, свързани с пандемията и възобновяването на икономиките, след дълги периоди на блокади заради вируса.

Европейската централна банка очаква връх на инфлацията едва по-късно тази година, преди забавяне през 2022 г.

И все пак проблемите във веригата на доставки за производството вече продължават по-дълго, отколкото мнозина първоначално очакваха, а проучванията показват, че компаниите все повече се опитват да прехвърлят разходите на клиентите, за да защитят маржовете на печалба.

Засилващата се енергийна криза увеличава натиска. Цените на енергията се повишиха с 1,3% през септември и се повишиха с над 17% спрямо предходната година.

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК