Бъдещата коалиция в Германия: "Зелените" ще преговарят със социалдемократите

Диалогът трябва да започне още през уикенда, стана ясно от думите на Аналена Бербок

29.09.2021 | 20:58 Редактор: Здравко Черкезов
Бъдещата коалиция в Германия:

Съпредседателят на "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок каза в сряда, че партията ѝ ще започне коалиционни преговори с "Германската социалдемократическа партия" (ГСДП) този уикенд, предаде ДПА.

Снощи "Зелените" и "Свободните демократи" започнаха преговори помежду си, за да решат какъв подход да възприемат към бъдещите обсъждания за съставяне на управляваща коалиция след парламентарните избори в Германия в неделя, спечелени от социалдемократите.

Партията на "Свободните демократи" обяви, че ще разговаря поотделно през уикенда както с консервативния блок, включващ "Християндемократическия съюз" (ХДС) и "Християнсоциалния съюз" (ХСС), така и със социалдемократите - с ХДС/ХСС в събота, а с ГСДП в неделя.

Партията на "Свободните демократи" предпочита коалиция с консерваторите, докато политиките на "Зелените" повече се доближават до тези на ГСДП, отбелязва БТА, позовавайки се на ДПА.

Бербок каза, че "Зелените" ще преговарят със "Свободните демократи" отново в петък, а после ще разговарят само със социалдемократите в неделя. По думите ѝ следващата седмица се планира среща с консерваторите.

"Ние поддържаме контакт с (консервативния) съюз", заяви тя, но подчерта, че според нея изборите са дали мандат за обновление и ново правителство.

Бербок каза, че е правилно "Зелените" да преговарят със социалдемократите, тъй като те са победители в гласуването.

По-рано през деня високопоставени представители на "Зелените" и "Свободните демократи" сигнализираха, че постигат напредък в проучвателните преговори за ново правителство.

Беренбок, другият съпредседател на "Зелените" Роберт Хабек, както и председателят на "Свободните демократи" Кристиан Лиднер и генералният секретар на партията Фолкер Висиг публикуваха късно във вторник една и съща снимка, намеквайки за успешна среща.

"В търсене на ново правителство", гласи текстът към нея, цитиран от Bloomberg. "Търсим допирни точки и мостове през разделението. И дори успяваме да намерим някои", се казва още към снимката.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК