Победителят и вероятен наследник на Меркел: Прагматизъм, оптимизъм, единство

За първи път от 16 години християндемократите не са първа политическа сила

27.09.2021 | 14:08 Редактор: Георги Донков

Социалдемократите печелят изборите за Бундестаг в Германия. Победата им е крехка, с лека преднина пред консерваторите на Ангела Меркел.

Сега започват трудни преговори за сформиране на правителство, nо има несигурност кой ще наследи Ангела Меркел

Социалдемократическата партия спечели вота с 25,7% от гласовете. Най-големият ѝ съперник - Християндемократическият съюз, остава втори с 24,1 на сто. А кандидатът-победителят на социалдемократите - Олаф Шолц, заяви, че избирателите искат той да бъде следващият канцлер.

"Много хора искат да има смяна на правителството, а също и следващият канцлер на тази страна да се казва Олаф Шолц. Прагматизъм, оптимизъм, единство - това е, което ще покажем, защото това е от значение и съм сигурен, че гражданите също ще бъдат щастливи за решението си", каза още той. 

За разлика от Шулц, лидерът на ХДС Армин Лашет каза на поддръжниците си, че партията не може да се задоволи с този резултат, като отбелязва, че все още нищо не е ясно.

"Можем да предвидим, че може да има правителство с три партии. Ние ще направим всичко, за да се опитаме да изградим коалиция", добави Лашет и благодари лично на Ангела Меркел. 

За първи път от 16 години християндемократите не са първа политическа сила. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от очакваното, крайнодесните и левите претърпяват загуби.

След 16 години във властта и начело на най-голямата европейска икономика, Ангела Меркел за първи път не се яви на избори и дойде времето, когато най-влиятелната жена в света да предаде поста. А залогът за нейния наследник е голям – лидерството в най-силната икономика в Евросъюза.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК