Германия ще продължи да бъде лидер на Европа, няма значение кой ще е канцлер

Тройна коалиция без ХДС ще състави следващото правителство, посочи Любомир Кючуков в "Денят ON AIR"

28.09.2021 | 21:32 Редактор: Здравко Черкезов

Не е ясно дали Олаф Шолц ще бъде следващият канцлер, тъй като избирателната система на Германия крие неизвестности до последния преброен глас. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR"

"Там самият брой на депутатските места не е фиксиран. Малките партии, които не преминат 5-процентната бариера на национално ниво, могат въпреки всичко да имат свои представители в Бундестага, ако на регионално ниво успеят да излъчат минимум трима депутати по мажоритарната система", обясни международният анализатор.

Окончателните резултати ще са ясни, когато се преброят гласовете по пощата. Но според Кючуков не може да се очаква обръщане на резултата.

"Двете най-големи партии – Християндемократическият съюз (ХДС) и Социалдемократическият съюз (СДС), а и германското общество като цяло, са приели тези за окончателни. Предстои по-тежкото – формиране на правителство. То ще е под формата на тройна коалиция, тъй като ХДС и СДС като че ли се умориха от взаимното пребиваване във властта", посочи бившият зам.-министър на външните работи пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков припомни, че 3 от 4-те мандата на Меркел бяха в така наречената Голяма коалиция на ХДС и СДС. Според него една от двете партии би трябвало да остане в опозиция, а третите – "Зелените", и четвъртите – "Партията на свободните демократи", да влязат в управлението.

"Очакванията са социалдемократите да сформират правителство. Големият проблем ще дойде от това, че третата и четвъртата политически сили са много трудно съвместими. Преди 3-4 години Меркел не успя да се справи с това", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова.

Бившият зам.-министър на външните работи очаква двете партии по-скоро да се съгласят да се коалират, макар и след дълъг, тежък и бавен процес.

"Независимо кой е канцлер, Германия ще продължи да бъде лидер на Европа. Дали ще се промени Съюзът – едва ли", смята Кючуков.

По думите му бъдещето на външната политика на Германия зависи и от състава на коалицията, тъй като "Зелените" са твърдо про-ЕС, докато "Партията на свободните демократи" имат своите резерви, особено спрямо фискалната политика на Европейската централна банка.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК