Макрон: Европа да спре да бъде наивна! Трябва да покажем, че имаме сила

Френският президент и премиерът на Гърция сключиха споразумение за военно сътрудничество

28.09.2021 | 15:00 Редактор: Здравко Черкезов
Макрон: Европа да спре да бъде наивна! Трябва да покажем, че имаме сила

Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става дума за защита на нейните интереси и за изграждане на нейния собствен военен капацитет, заяви френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция в Париж с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

По-рано днес двамата сключиха споразумение за военно сътрудничество, което предвижда закупуването на три френски фрегати. В договора се предвижда опция за закупуване на още една свръхмодерна фрегата. Споразумението съдържа клауза, според която в случай на агресия от трета страна, Гърция и Франция взаимно да си оказват военна помощ.

Споразумението с Гърция допринася за европейската независимост, укрепването на европейския суверенитет и на световния мир, заяви Макрон след подписването на стратегическата спогодба с Гърция.

"Искаме да защитим суверенитета на държавите си, поддържайки сигурността и стабилността в региона", каза френският президент, като допълни, че днешното споразумение е в рамките на ангажиментите на Париж и Атина на ниво Европейски съюз и НАТО, като задълбочава партньорството помежду им в защита на региона, което е от полза за мира и сигурността в Средиземноморието и на Балканите.

Споразумението между Франция и Гърция идва в ключов за Париж момент, след като по-рано този месец Франция загуби сделка за 66 млрд. долара с Австралия, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сделката предвиждаше Австралия да купи от Франция подводници, но страната предпочете атомни подводници, произведени в САЩ.

Макрон призова за по-силна европейска автономия на фона на все по-засиленото преориентиране на интересите на Вашингтон към Китай и Индо-Тихоокеанския регион.

"Европейците трябва да престанат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога втвърдяват позициите си, ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и капацитета да се защитим. Не да ескалираме, но да се защитим", каза Макрон и увери, че споразумението с Гърция не е "алтернатива на алианса със САЩ".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК