Нова криза: Ръст на цените торовете ще оскъпи храните догодина

Фермерите, които отглеждат зърнени храни, вече харчат повече от нормалното за семена и труд

29.09.2021 | 12:09 Редактор: Искра Ангелова
Нова криза: Ръст на цените торовете ще оскъпи храните догодина

Повечето хора не се замислят за торовете – освен може би когато шофират в близост до не особено благоуханна земеделска зона. Тъй като цените на някои синтетични хранителни вещества са на най-високите си нива след финансовата криза, това може да означава по-слаби реколти и по-големи сметки в магазините за хранителни стоки през следващата година, точно когато световните вериги за доставки се очаква да се възстановят от пандемията.

Перфектна буря от събития - от екстремни метеорологични условия и спиране на заводи до нови правителствени санкции, удари пазара на химически торове тази година. Ударът резонира и върху фермерите, които вече се поддават на натиска от нарастващите разходи за производство на храна, пише Bloomberg.

Цените на Карбамида, популярен тор на азотна основа, скочиха по-рано този месец до най-високите си стойности от 2012 г. в Ню Орлиънс, основният център за търговия с торове в САЩ. Обикновеният фосфатен тор, известен като DAP, е най-скъп от 2008 г. насам, показват данните на Bloomberg.

"Тъй като цените на торовете продължават да растат, земеделските производители или ще намалят нормите на приложение с надеждата за по-ниски цени в бъдеще, или ще намалят производството на други селскостопански продукти, за да посрещнат разходите", казва Алексис Максуел, анализатор в Green Markets на Bloomberg.

Според Максуел някои успяват да удържат с покупките преди следващия вегетационен сезон с надеждата разходите да намалеят. Това поражда риск от още по-високи цени, ако ръстовете при торовете продължат.

Фермерите, които отглеждат зърнени храни, подходящи за фуражи, вече харчат повече от нормалното за семена, труд, транспорт и оборудване. Това допринесе за рязкото ускоряване на инфлацията при храните последната година. Индексът на ООН за глобалните цени на храните е най-висок от десетилетие - проблем, който скокът на цените на торовете може да изостри, информира Investor.bg.

"Цената на торовете е един от най-големите двигатели зад глобалната инфлация на храните, тъй като цените и на трите групи хранителни вещества – калий, фосфат и азот, са на нива, които не са наблюдавани от десетилетие", казва Елена Сахнова, анализатор от VTB Capital в Москва.

Логистичните компании, които транспортират торове, също са изправени пред недостиг на работна ръка и увеличение на цените, което увеличава разходите.

Ако фермерите намалят количеството тор, което използват, заради цените, една от най-засегнатите култури ще е царевицата, която е доста скъпа за отглеждане. Торовете представляват около 20% от разходите на фермерите, които отглеждат царевица, посочва Алексис Максуел от Green Markets.

Евентуални по-ниски добиви на царевица биха могли да доведат до повишени разходи за фураж за животновъдите, което в крайна сметка ще доведе до ръст на цените за потребителите на месо. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза е основна съставка за производството на газирани напитки, соковете и друга преработена храна, консумирана от много домакинства.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК