Рекорден добив на пшеница у нас, цената на хляба обаче расте

Основната причина – по-скъпите ток и газ

14.09.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Тази година зърнопроизводителите се похвалиха с много добър добив. За разлика от 2020г, която беше една от най-тежките години за сектора.

Въпреки добрата реколта обаче цената на хляба скочи и то в последния месец особено осезаемо. Една от основните причини се крие в по-високите производствени цени, заради скока при газа и тока.

„Определено тази година продукцията е много по-добра от миналогодишната. Говорим за есенните култури. Миналата година получихме около 4 млн. и 800 хил. тона пшеница. Тази година имаме абсолютен рекорд – 7 млн. и 100 хил. тона. Това не е постигано изобщо в историята ни“, коментира в предаването „Директно“ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Костадинов говори и за и повишените цени на хляба и олиото.

„Цената на пшеницата е един малък компонент, който формира цената на хляба. Виждате какво е положението, промишленият ток се увеличи с 200%, цените на газта също“, каза още Костадинов.

Що се касае до олиото, той обясни, че сред основните причини са по-високите цени на фючърсите от април насам и недостигът на растителни масла, респективно по-голямото търсене.

Вижте целия разговор във видеото.