България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Свиневъд: На ръба на оцеляването сме, произвеждаме загуби

"Ситуацията става по-зле. Извиват ни се ръцете от великите модерни търговци", каза Вихрен Димитров

18.08.2021 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова

Цените на свинското са се сринали с 35% спрямо миналата година: Каква е причината?

"Преди 2 години голяма част от свиневъдството в България беше ударено от африканската чума. ЕС е свърхпроизводител на свинско месо и за пореден път китайският пазар е затворен. Това свърхпроизводство, което преди отиваше в Китай, сега няма къде да отиде. Ние сме отворена икономика и огромният натиск върху нашия вътрешен пазар рефлектира точно върху това да падат цените драстично". Това заяви изпълнителният директор на свинекомплекс у нас Вихрен Димитров в ефира на "България сутрин".

Свиневъдът каза, че на всяко прасе се губят около 30-40 лв.

"Като смятаме, че имаме по 4 000 - 5 000 прасета на месец. Това са около 150 000 - 200 000 лв. , които биват инкасирани всеки месец", добави Димитров.

А за това, че цените на фуражите и на електроенергията растат, той уточни, че има критично влияние за тях, тъй като 60%-70% от себестойността да се произведе един килограм живо прасе, са фуражи и зърно.

"Имаше много добра реколта за зърно, конкретно за пшеница. Почти два пъти по-добра от миналогодишната. А цените на зърното се вдигат драстично, а тези на свинското - падат. Ние сме в една изключително неблагоприятна ситуация - да произвеждаме загуба", каза още Димитров.

Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша.

"На ръба на оцеляването сме. Преодоляхме африканската чума, но не можем да преодолеем псевдолибералната икономика", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

"Внасяме над 70%, а произвеждаме между 25% и 30%. Това е една огромна дупка в нашия платежен баланс. За над 500 млн. лв. внасяме свинско месо. Това, обърнато в работни места, в заетост, е огромно. Ситуацията става по-зле. Извиват ни се ръцете от великите модерни търговци. Ако произведем един килограм месо - само 35% остават при нас, всичко останало отива по веригата", категоричен е свиневъдът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 5
Бонго Бонго
преди 2 години
Има ли монопол на месата в България? Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 2
Прогледнал
преди 2 години
Прасетата имат 97% генетично сходство с хората, а интелигентноста им е колкото на 5 годишно дете. Свинеъдите са престъпници, а техните свинеферми концлагери. Дори да пренебрегнем тези ФАКТИ и продължим да си затваряме очите пред жестоката истина, всеки лекар ще ви каже, че свинското месо е супер вредно. До кога ще финансират този гнусен и вреден бизнес от нашите джобове??? До кога ще ги субсидират с милиарди всяка година???? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 5
Pepino
преди 2 години
За да избегнат търговците производителите трябва да си направят борса и да предлагат месото директно на купувачите. С удоволствие ще отида да си купя. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 6
Българка
преди 2 години
Нещата биха се оправили ако просто не внасяме свинско месо от Европа. Само производители в България да произвеждат ... И ако има добри политици, те точно това биха направили.... Сигнализирай за неуместен коментар