Ексклузивно: Ги Верхофстадт пред „Брюксел 1“: Влизането в Афганистан беше грешка

Европа трябва да създаде свой отбранителен съюз, казва европарламентаристът

25.09.2021 | 12:05 Редактор: Юлия Христова

"Един от уроците, които научихме от кризата в Афганистан и решението на американците да се оттеглят е, че това решение се взе извън Европейския съюз,“ заяви в ексклузивно интервю, което ще бъде излъчено в предаването „Брюксел 1" тази събота от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR, Ги Верхофстадт, дългогодишен лидер на либералите в ЕП до 2019, а преди това - министър-председател на Белгия.

На въпрос на водещата Милена Милотинова грешка ли беше решението за изтегляне на силите на САЩ от Афганистан, Верхофстадт отговори: „Първо, мисля, че беше грешка да се влиза в Афганистан преди години. По тази причина, докато бях премиер на Белгия, аз бях против нахлуването и в Ирак. Заедно с Франция и Германия, Белгия беше сред страните, които казаха на президента Буш, че непосредственото нахлуване в тези държави е грешка. Защото не смятам, че тероризмът може реално да се изкорени като се направи подобно нещо. Случи се точно обратното. Вижте Ислямска държава например, които в един момент държаха значителни територии в Сирия, но те дойдоха от Ирак, от войната в Ирак. Така че, представата, че можете да изкорените тероризма и да наложите демокрация е една лоша идея. Тя създава повече тероризъм и повече напрежение. Това, което научихме е, че е нужно да създадем наш собствен европейски отбранителен съюз колкото е възможно по-скоро. Така няма да зависим единствено от възгледите, оценките и поведението на американските си съюзници. Възможно е в бъдеще да възникне криза, при която НАТО да заяви, че не иска да се намесва, американците да кажат, че не искат да се намесват, но в такава намеса е в интерес на Европейския съюз,“ казва евродепутатът от групата "Обнови Европа".

"Американците са харчили 300 милиона долара дневно за операции в Афганистан," казва  Верхофстадт. Според него тези пари биха могли да се използват по друг начин – да се премахнат източниците, които карат млади хора да се заемат с терористична дейност.

Цялото интервю с Ги Верхофстадт гледайте в събота от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК