Пандемията срина децата, все повече търсят услуги за психично здраве

Истинският мащаб на въздействието на последните 18 месеца върху психиката

23.09.2021 | 14:56 Редактор: Жаклина Иванова
Пандемията срина децата, все повече търсят услуги за психично здраве

Рекорден брой деца и млади хора търсят във Великобритания достъп до услугите за психично здраве на Националната служба по здравеопазване (NHS), става ясно от най-новия анализ.

Само за три месеца близо 200 000 млади хора са били насочени към служби за психично здраве, което е почти двойно от нивата преди пандемията, се казва в доклада на Кралския колеж по психиатрия.

Експертите твърдят, че цифрите показват истинския мащаб на въздействието на последните 18 месеца върху психиката на децата и на младите хора в цялата страна.

"Тези тревожни цифри отразяват това, което аз и много други психиатри на първа линия виждаме ежедневно в нашите клиники", посочва председателят на факултета за деца и юноши в колежа д-р Илейн Локхарт.

"Пандемията има опустошителен ефект върху психичното здраве на нацията, но става все по-ясно, че децата и младите хора страдат ужасно", смята тя.

Колежът анализира данните на NHS Digital относно препоръките за психично здраве за деца и млади хора на възраст под 18 години. Той установи, че между април и юни тази година 190 271 деца на възраст под 18 години са били насочени към службите по психично здраве за деца и млади хора - почти два пъти повече от броя (97 342), посочен през същия период на 2019 година, информира БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК