Страх, тревожност и депресия - пандемията се отрази тежко на човешката психика

Според психолози коронакризата е повлияла трайно на нашите взаимотношения и начина ни на живот

30.12.2020 | 18:35 Редактор: Калина Донкова

Тревожността сред българите е върнала високите си стойности от началото на пандемията от коронавирус у нас през март месец. Данните са изготвени от департамент "Психология" в Института за изследване на населението и човека към БАН.

Коронавирусът беляза почти цялата 2020 година и остави траен отпечатък върху психиката на човечеството. Психолози алармират за увеличаване на случаите на страх, тревожност и депресивни състояния при хора от всякакви възрасти, както и за задълбочаване на симптомите при вече съществуващи психични заболявания.

Обездвижването, изолацията, загубите на доходи и страхът от неясния утрешен ден, предразполагат към развитие на психически разстройства и различни зависимости, сред които към алкохол, лекарства и наркотици. Наред с това случаите на домашно насилие нараснаха значително, а обучението на учениците премина почти цяла година в онлайн среда, което се отрази на контактите, навиците и живота им.

За да се справим с последиците от всичко това трябва да се придържаме към устойчив дневен режим, да ограничим времето, което прекарваме в социалните мрежи и да четем новини само в определени часове на деня, съветват експерти, а тезата е сериозно застъпена и от Световната здравна организация.  От там добавят още практикуването на занимания в домашна обстановка, които ни карат да се чувстваме щастливи и полезни.

Как се променихме през 2020 година и по какъв начин можем да подобрим негативните статистики през 2021? Разговор по темата с психолога д-р Пламен Димитров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК