Пандемията влияе сериозно на психиката ни и разделя обществото

Настоящата ситуация изкривява и представите ни за нормално, смята акад. Дроздстой Стоянов

10.09.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Редица изследвания показаха, че натрупните напрежение и страх, както и умората от темата Ковид, вече дават сериозно отражение върху психиката ни. Това се доказва и от статистиката, която показва пик в случаите на психични разстройства от началото на пандемията,

В миналото пандемиите са имали ясно начало и край, а причината - не са били възспирани. Днес обаче това не е така, най-вече заради противоепидемичните мерки, които вероятно удължават продължителността на пандемията, коментира в предаването "Директно" бившият национален консултант по психиатрия акад. проф. Дроздстой Стоянов.

По думите му наред с влошеното психическо състояние на редица хора, едни от най-негативните ефекти на настоящата пандемия са силната поляризация на обществото, както и изкривяването на представите за нормално.

На този фон Евростат излезе с изследване, което казва, че българите и румънците са най-психически устойчивите нации в Европейския съюз,

"Устойчивостта към различни форми на психически и психосоциален стрес, съвсем естествено е по-висока при хора, които много по-системно и много по-отдавна са изложени на тях, в смисъл на повече системни предизвикателства пред постигането на тяхното социално благополучие", коментира още акад. Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото.