Световни компании настояват за морски транспорт с нулеви емисии до 2050 г.

Около 90% от световната търговия преминава по вода

22.09.2021 | 12:34 Редактор: Георги Донков
Световни компании настояват за морски транспорт с нулеви емисии до 2050 г.

Повече от 150 водещи компании и организации, между които големи петролни компании и пристанищни власти, призоваха световната корабоплавателна индустрия да се освободи от въглеродните емисии до 2050 г. Те поискаха също и правителствата да засилят действията си в сектора.

Индустриалците подчертават, че са необходими много строги мерки, за да се гарантира, че секторът ще изпълни климатичните цели, определени от Парижкото споразумение, чиято цел е да ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий. пише bloombergtv.bg

"Политиците имат историческа възможност да ускорят този процес чрез въвеждане на глобален данък върху въглеродните емисии за морски горива, за стимулиране на декарбонизацията и поощряване на инвестициите в горива и плавателни съдове с нулеви емисии“, каза главният изпълнителен директор на търговската компания Trafigura Джереми Уиър пред "Ройтерс".

В същото време Корабоплавателната агенция на ООН Международната морска организация (IMO) заяви, че има за цел да намали общите емисии на парникови газове от корабите с 50% спрямо нивата от 2008 г. до 2050 г.

Около 90% от световната търговия преминава през морските транспортни връзки и глобалното корабоплаване представлява близо 3% от световните емисии на CO2 секторът е под нарастващ натиск да стане по-чист.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК