Ковид недоволство: Гръцки медици стачкуваха заради задължителната ваксинация

Словения обяви още по-спорна мярка: и работещите от вкъщи трябва да имат Ковид сертификат

21.09.2021 | 19:11 Редактор: Здравко Черкезов

Петчасова стачка на здравните работници в държавните болници в Гърция. Недоволството е срещу задължителната ваксинация на персонала срещу Ковид-19. 

Междувременно властите в Словения обявиха още по-строги мерки: и работещите от вкъщи трябва да имат Ковид сертификат.

Лекари и здравни работници в обществените болници в Гърция спряха работа между 10 и 15 часа в знак на недоволство, изключение се правеше само спешните случаи. По данни на синдикатите отстраняването на здравните работници, които са отказали да се ваксинират, е довело до остър недостиг на най-малко 7000 служители в системата на здравеопазването. 

Лекарите отправиха директни обвинения към управляващите: 

"Правителството не направи нищо, за да защити държавните болници в продължение на година и половина от началото на пандемията и сега спира неваксинираните здравни работници, което допълнително отслабва системата на общественото здравеопазване!" 

Медиците смятат, че целта е наливане на държавни средства в частните клиники. А изискването неваксинираните да представят по два пъти на седмица антигенен тест на работното място определят като средство за финансиране на частните лаборатории от гражданите. 

Здравните власти в страната настояват и родителите да ваксинират децата си. За сравнение – сега едно на всеки три деца е болно, а преди седмица – едно на пет. 

"Високият вирусен товар и мутацията Делта са фокусирани върху малки деца. Молим родителите след консултация с педиатри да ваксинират децата си. Симптомите в повечето случаи не са много тежки, те са обичайните, треска, болки в гърлото, умора", обясни синдикатът Матина Пагони.

Министерството на труда в Словения пък разпореди ново изискване за работещите от вкъщи – да представят сертификат за ваксинация, преболедуван Ковид-19 или отрицателен тест на коронавирус. 

Ако работещите нямат сертификат, те трябва да се тестват с бърз антигенен тест най-малко веднъж седмично, след което да изпратят на работодателя документ с датата на тестването, резултата от тестването и подпис. Разходите за тестването се поемат от работодателя. 

Ако работещият не направи такъв тест, работодателят му ще може да го глоби.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК