МЗ с важни уточнения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС

Те се издават за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване

17.09.2021 | 21:21 Редактор: Елеонора Танева
МЗ с важни уточнения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС

От Министерството на здравеопазването дадоха подробности за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му. 

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от МЗ.

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема. 

"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен. 
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", информират от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19. 

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Анжело
преди 2 години
Съгласен съм и с трите коментара преди моя .Това антигенните тестове за преболедували да не са валидни за цифровия сертификат е пълна глупост необмислена от министерството.Цялото семейство ( 4 членно) боледувахме от ковид правиха ни антигенни тестове в болница и ни пратиха в къщи под карантина.Аз се влоших на 6 тия ден и влязох в същата болница след PSR . След като оздравяхме решихме да си извадим цифров сертификат .Само аз имам другите от семейството нямат ,защото са били с антигенен тест Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Що за глупости?Приемат антигенни тестове, за да си отчитат положителни резултати всеки ден, но нямат право на сертификат.Защо тези с антигенен тест се подлагат на карантина, а после за тях няма сертификат за преболедувал? Дискриминация Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Измамен
преди 2 години
Защо само тези, които са имали PCR тест? Значи има PCR - има вирус, няма PCR - няма вирус? не ви интерсува вируса, а PCR -а. Но на много места тези тестове са безплатни, а в БГ - не. Стотици левове за тестове. Добър бизнес. Идеален.А случаите на фалшиво негативни и десетките хора с отрицателен PCR, но с всички симптоми? Ами хилядите с потвърдена инфекция с антигенен тест? Ами хилядите с лабораторен тест за антитела? Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 0
Доко
преди 2 години
Искат да кажат, че естествения имунитет важи 180 дни, а ваксания цял живот!?! хахахахахахахах ... Ми те затова хората не искат да се ваксат , щото лъжите ви край нямат... Моя л.лекар ми каза: Ти луд ли си, че искаш да се ваксинираш при положение, че имаш естествен имунитет! Сигнализирай за неуместен коментар