Схемите с фалшиви сертификати за ваксина набират сила

Законът ги определя като престъпление, за което е предвидено наказание

07.09.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Търсенето на фалшиви сертификати за поставена ваксина срещу Ковид-19 се засилва, отчитат експерти. Социалните мрежи преливат от постове и коментари за различни схеми за сдобиване с подобен фалшив документ срещу различни суми. 

В част от случаите става дума за създаване на копие на официален документ, което много лесно бива установено като фалшификат. Подобни случаи вече станаха известни наскоро, когато български граждани бяха хванати при опит за влизане в Гърция и Румъния.

Вторият вид схема включва лекари, които издават официален сертификат, без обаче реално да е поставена ваксина на пациента. Такива доказани случаи у нас все още няма. 

И при двата случая става дума за престъпление, за което са предвидени наказания. Това обясни в предаването "Директно" адвокат Драгомир Симеонов. 

"Такова поведение категорично е общественоопасно и нашият законодател безпорешно го разпознава като такова, за да го въздигне като отделен и самостоятелен вид престъпление. При лекарите, които издават такива документи срещу заплащане, доста често може да се стигне до т.нар. съвкупност от престъпления", обясни той.

В случаите, в които лекар взима пари от пациент, за да издаде фалшив документ за ваксинация, става дума за подкуп, поясни адв. Симеонов и подчерта, че имунизацията, както и издаването на сертификата у нас са напълно безплатни.

Подобно нещо е недопустимо и, ако се докаже, трябва да бъде наказано с пълната строгост на закона, кометира в ефира на предаването председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

Установяването на подобни действия обаче е изключително трудно от медицинска гледна точка, подчерта той. 

Вижте целия разговор във видеото.