Здравният министър каза на ВАП за третата доза и пита: Разследвате ли сигналите за фалшиви сертификати?

Кацаров призова прокурорите в страната да се включат в контрола по спазването на мерките

25.08.2021 | 20:13 Редактор: Елеонора Танева
Здравният министър каза на ВАП за третата доза и пита: Разследвате ли сигналите за фалшиви сертификати?

МЗ няма правомощия да разреши прилагането на "бустерна" доза от ваксините срещу Ковид-19. Това заяви в писмо до прокуратурата здравният министър Стойчо Кацаров. По-рано днес от Върховната административна прокуратура изискаха информация от Министерството на здравеопазването какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на Ковид-19 и на какъв етап е готовността за прилагане ниа трета ваксинационнa доза на желаещите.

"В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на "бустерна" доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите", пише в отговора на Кацаров.

Той уточнява също, че ограничителните мерки, свързани с учебния процес, се приемат след съгласуване с Министерството на образованието и науката, а МЗ не издава становища. 

От писмото става ясно, че за седмицата от 16 до 22 август в страната са извършени 3389 проверки на обекти с обществено предназначение за спазване на противоепидемичните мерки.

Той призова органите на прокуратурата от цялата страна да се включат по-активно в контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

"Ще Ви бъда благодарен също, ако ме информирате дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени, чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления", пише Кацаров.
 
От МЗ уточняват още, че са осигурени необходимите лекарствени средства нужни за лечение на пациенти с Ковид-19.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК