Гърция обмисля да въведе задължителна ваксинация с трета доза за здравните работници

Изисква се сертификат за пълно имунизиране, за да се посещават лекции в университетите

19.09.2021 | 11:32 Редактор: Жаклина Иванова
Гърция обмисля да въведе задължителна ваксинация с трета доза за здравните работници

Правителството в Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с допълнителна (трета) доза срещу Ковид-19. В същото време студентите в южната ни съседка масово се ваксинират, за да могат да посещават университетите.

"Работещите в здравната система трябваше вече да са ваксинирани с трета доза", съобщи председателят на лекарския съюз Матина Пагони. Лекарите от Съвета за контрол на пандемията съобщават, че има политическо решение за задължително поставяне на трета доза на медиците и социалните работници в домовете за възрастни хора. Очаква се утре официално изявление на министъра на здравеопазването.

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над 60 години да подсилят здравния си статус с трета доза.

Преди началото на академичната година около 75% от студентите са ваксинирани, информират от Министерството на образованието. Изисква се  сертификат за пълно ваксиниране, за да се посещават лекциите в университетите. Неваксинираните студенти са задължени да представят отрицателен тест по няколко пъти на седмица, предаде БНР.

Наредбата за влизане в ресторанти и таверни само на ваксинирани и преболедували вече нанася щети на туристическия бранш. Собствениците на ресторанти искат от правителството помощи, поради рязък спад на оборота на заведенията.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК