Препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г. и за тези с тежки заболявания

Липсват стабилни данни за безопасност за по-младите

18.09.2021 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Препоръчаха трета доза ваксина само за хората над 65 г. и за тези с тежки заболявания

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати гласува единодушно да разреши поставянето на трета доза ваксина на Pfizer само за хора над 65-годишна възраст и за тези с тежки заболявания.

Консултативният комитет на Агенцията препоръчва третата доза да бъде направена най-малко шест месеца след втората. 

Препоръката за трета доза предимно за възрастните е далеч по-различна от това, което компаниите и администрацията на Джо Байдън търсят. Те очакват одобрение за нова доза на всеки от 16 години нагоре, но много от членове на комисията заявяват, че още не могат да бъдат сигурни дали ползите надвишават рисковете за по-младите. Експертите смятат, че  до момента липсват стабилни данни за безопасност.

"Днес беше важна стъпка напред в предоставянето на по-добра защита на американците от Ковид-19. Ние сме готови да предоставим третите дози на американците, след като процесът приключи в края на следващата седмица", заяви говорител на Белия дом Кевин Муньос, съобщи БНР.

Американската агенция по храните и лекарствата, която контролира коронавирусните ваксини, посочва, че окончателното решение може да обхваща и хора от рискови професии като лекари, учители и други, но решението ще стане известно до няколко дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК