Ливан обърна нова страница в своята история

Пристигането на ирански петролни продукти означава пробив на икономическата блокада на САЩ

16.09.2021 | 18:29 Редактор: Здравко Черкезов
Ливан обърна нова страница в своята история

Първият конвой от камиони цистерни, превозващи ирански петролни продукти и транспортирани от "Хизбула", пристигна от Сирия в Ливан, предадоха световните агенции.

През август лидерът на проиранското шиитско движение Хасан Насрала обяви заминаването на първия ирански кораб с гориво за Ливан, обещавайки, че и други ще го последват, припомня АФП.

Две колони цистерни с ирански петролни продукти са преминали сирийско-ливанската граница днес и са стигнали до град Баалбек (90 км от Бейрут).

Доставката на гориво за местни електроцентрали, болници, училища и институции бе организирана от шиитското движение "Хизбула", чиито бойци се бият в съседна Сирия.

Министърът на благоустройството и транспорта на Ливан Али Хами заяви пред местна телевизия, че пристигането на ирански петролни продукти в Ливан означава пробив на икономическата блокада на САЩ. "Решението за внос на ирански мазут е суверенна и осъзната стъпка, предприета в интерес на цялото население на Ливан", подчерта министърът, предаде БТА.

"Американската блокада остава зад гърба ни, това е обърната страница", добави той.

Ливан се бори с тежката финансова криза, която тласна три четвърти от населението към бедност и към изчерпване на резервите на централната банка.

Липсата на чуждестранна валута е причина за големия недостиг на основни вносни стоки като гориво и лекарства през последните няколко месеца.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК