Отвлеченият петролен танкер в Оманския залив се движи към Иран

Беше нападнат с дрон, при инцидента загинаха британски и румънски гражданин

04.08.2021 | 09:47 Редактор: Жаклина Иванова
Отвлеченият петролен танкер в Оманския залив се движи към Иран

Отвлеченият от неизвестни лица в Оманския залив петролен танкер "Асфалт принсес", който плава под панамски флаг, се е насочил към иранските териториални води, съобщи ВВС.

Уточнено е, че плавателният съд принадлежи на компанията "Прайм танкерс" със седалище в Дубай. Неин танкер преди две години беше отвлечен от ирански военни.

Британското външно министерство обяви, че спешно разследва инцидент с кораб край бреговете на Обединените арабски емирства. Подозира се, че между осем и девет въоръжени мъже, подкрепени от Техеран, стоят зад отвличането на танкер в района на Ормузкия проток във вторник.

Говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Нед Прайс заяви, че Вашингтон следи внимателно ситуацията.

"Станахме свидетели на много тревожен модел на враждебност от страна на Иран, включително враждебност в морската сфера. Това абсолютно е така, но по отношение на този конкретен инцидент все още е рано да излезем с оценка", уточни той.

Революционната гвардия на Иран отрече сили на Ислямската република или нейни съюзници да са били замесени и определи инцидента като претекст за "враждебни действия" срещу Техеран, предаде БНР.

Инцидентът се случва, след като миналата седмица петролен танкер беше нападнат с дрон и при инцидента загинаха британски и румънски гражданин. Лондон и Вашингтон обвиняват Техеран за атаката, но Ислямската република отрича да е била замесена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК