Рискове за бизнеса, недостиг на работници и нови мита - до какво доведе Brexit?

Може да има още проблеми при търговията на Великобритания с ЕС, тъй като предстои в сила да влезе нова забрана за внос на храни

14.09.2021 | 16:04 Редактор: Жаклина Иванова
Рискове за бизнеса, недостиг на работници и нови мита - до какво доведе Brexit?

От януари до юли бизнесът във Великобритания е платил 2,2 милиарда паунда за митнически такси. Това е само една от последиците от Brexit, наред с недостига на работна ръка и тоновете документация.

Новите мита, които потребителите и бизнесът във Великобритания трябва да плащат след Brexit, се оказват тежко бреме. По данни на одиторската компания UHY Hacker Young от януари до юли общо 2,2 милиарда пауна са били платени за митнически такси. Това е ръст от около 40% в сравнение с предишната година. UHY Hacker Young се позовава на информация на британското правителство.

Нови мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

По-високите разходи означават допълнително натоварване за британската икономика, която вече е изправена пред тежките последици от пандемията. По-строгите правила за влизане на Острова след Brexit изостриха допълнително и проблема с недостига на работна ръка. Новите изисквания при вноса направиха импорта на стоки по-труден и ангажиращ, пише DW.

"Британските компании не получиха достатъчно време и подкрепа, за да се подготвят за цената на Brexit и тоновете документация", казва експертът от UHY Мишел Дейл.

Есента крие нови рискове за бизнеса на Острова

Най-големите проблеми създават т. нар. "правила за произход". Според тях се дължат мита върху стоки от ЕС, които са били произведени извън Общността - поне отчасти. За компаниите често се оказва трудно да предоставят достатъчно доказателства за произхода на стоките. Затова просто плащат митата, за да избегнат забавяния.

От октомври могат да възникнат още проблеми при търговията с ЕС, тъй като предстои в сила да влезе нова забрана за внос на различни храни като охладена кайма. Одиторите предупреждават, че това може да доведе до дълги опашки по границите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК