Ксенофобия и липса на работна ръка - как Brexit изгони източноевропейците

200 000 европейци са напуснали Великобритания

22.06.2021 | 16:55 Редактор: Жаклина Иванова
Ксенофобия и липса на работна ръка - как Brexit изгони източноевропейците

Brexit и новите правила за престой и работа на Острова накараха 200 000 граждани на ЕС да напуснат Великобритания само за година. Сега липсва работна ръка там, където преди са работели източноевропейците.

В предишни години 20% от работниците по строежите във Великобритания са били от страни в Европейския съюз. В Лондон процентът е бил дори 30 на сто. Но Brexit и краят на свободното придвижване промениха това. Хиляди европейски работници се завърнаха обратно в Полша, Румъния, България и Латвия заради пандемията и новите правила за пребиваване на Острова.

Пьотр, който е от Украйна, изпитва ефектите от Brexit на собствения си гръб. Той е строителен инженер и работи в Лондон. В момента отговаря за строителството на три луксозни вили. Но проектите не напредват. 

“Не намирам работници. Където и да търся. Дори и в интернет”, оплаква се мъжът. 

200 000 европейци са напуснали Великобритания

Само през първото тримесечие на тази година вече е отказано влизането на територията на Великобритания на 3294 граждани на ЕС заради проблеми с визата или липса на такава - мярката е засегнала шест пъти повече граждани в сравнение с предишни години, пише DW.

Ксенофобията се увеличи

Правителството на Обединеното кралство намали социалните помощи. Поради големия брой кандидати за убежище, семейството на Пьотр изпадна от списъка с чакащи за ново жилище.

“Разликата между богатите и бедните се увеличава. Тук вече няма средна класа и ние принадлежим към бедните”, казва той.

Ксенофобията също се е увеличила рязко след излизането на Великобритания от ЕС. “Веднага щом чуят, че говоря на чужд език, чувам как казват зад гърба ми: ​чужденец”. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК