Ново: С ДНК тест установяват колко тежко ще протече коронавирусната инфекция

Тестът установява връзка между вариация на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване

11.09.2021 | 09:47 Редактор: Десислава Атанасова
Ново: С ДНК тест установяват колко тежко ще протече коронавирусната инфекция

Ново генетично изследване дава възможност да се установи наличието на генетична вариация, свързана с протичането на коронавирусната инфекция. ДНК тестът е разработен на базата на проучване, което установява връзка между вариация на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване и настъпване на усложнения от Ковид-19.

Влиянието на гена TAS2R38 е идентифицирано в рамките на проучване сред близо 2000 човека, от които 266 с положителен резултат за вируса SARS-CoV-2. Изводите от проучването сочат, че при носителите на варианта GG на гена TAS2R38 се наблюдава десет пъти по-голям риск да се заразят с Ковид-19, а продължителността на симптомите при тях е средно пет пъти по-голяма, отколкото при носителите на вариант CC.

При носителите на вариант GG на гена се наблюдава и четири пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с носителите на вариант GC, които според данните от извадката са изложени на умерен риск. В същото време нито един от пациентите, носители на вариант CC, които според резултатите от изследването попадат в най-малко рисковата група, не е бил приет в болница.

Повече по темата четете в сайта Puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК