България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ваксините не променят ДНК-то ни, действат на имунната система

За някои болести можем да разберем точния риск, за някои - само предразположеността", посочи д-р Олга Антонова

22.07.2021 | 08:36 Редактор: Жаклина Иванова

Българският лекар генетик д-р Олга Антонова е избрана за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Ще разчетем ли ребуса на генома - възможно ли е ваксините срещу Ковид-19 да повлияят на нашите гени?

"Миналата година се освободиха няколко места в Управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Подават се документи, като задължително е да има подаване на документи от поне други двама членове на дружеството. Проведе се гласуване и изборът трябваше да бъде препотвърден и гласуван на общо събрание на дружеството. Това се случи юни месец", разказа д-р Антонова в студиото на "България сутрин".

Медикът обясни, че Европейското дружество по човешка генетика е неправителствена организация на професионалисти, които се занимават с тази сфера, както и че дейностите са свързани с подпомагане въвеждането на генетичните изследвания в клиничната практика.

"Темите са бързо развиващи се, защото след разчитането на човешкия геном получихме много данни. Това доскоро беше приложението на секвенирането за клинични цели. Сега стои въпросът за актуално приложение на цялостното геномно секвениране за клинични цели В момента се обсъжда възможност за цялостно геномно секвениране на новородените. Но това са потенциални възможности", уточни още д-р Антонова.

Генетикът посочи, че геномното секвениране е разчитане на нашия геном. По думите ѝ, ако имаме даден проблем, който има генетична насоченост, сега можем да разчетем генома и да видим дали всичко е наред.

Д-р Антонова уточни, че има мутации и варианти, които подлежат на лечение.

"Имаме предразположение към вкусови предпочитания. Някои много обичат сладко, други могат да се въздържат. Трети имат предпочитания към по-солени храни", каза още тя и добави, че например 60% от процесите на стареенето на кожата са закодирани в нашия геном.

А относно това дали ваксините могат да променят нашето ДНК, лекарят обясни, че няма подобни данни.

"Ваксините съществуват от дълго време. Ковид-19 ваксините действат на нашата имунна система и няма данни, че те променят нашето ДНК", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Медикът подчерта, че гените не се променят, но изявата на гените за някои процеси може да бъде повлияна от нашия живот.

"Можем да разберем какви са рисковете, заложени в нашето ДНК. За някои болести можем да разберем точния риск, за някои, като диабет, можем да разберем само предразположеността", посочи д-р Антонова.

"България е добре развита по отношения на генетиката. Всички изследвания, които се правят по света, се правят в България. Всяко генетично изследване трябва да бъде насочено от лекар генетик", коментира лекарят, като уточни, че подобни изследвания са скъпи за българския пазар.

Д-р Антонова сподели, че можем да повлияем изявата на гените, тоест на даден лош или добър вариант. По думите ѝ всички трябва да бъдем внимателни относно начина си на хранене.

Медикът посочи, че болестите, които зависят от гените, са диабет тип 2, атеросклероза, различни видове възпалителни заболявания, свързани с хронично възпаление, вродена непоносимост и други.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК