България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човешкият геном крие много отговори: Има ли отношение ДНК-то ни към коронавируса

Науката за гените ни се развива със страшно бързи темпове, каза д-р Димитър Георгиев

22.02.2021 | 09:04 Редактор: Юлия Христова

В битката с коронавируса, която целият свят води над една година, се включва и един от най-младите клонове на медицината – генетиката. Ще успее ли познанието на човешкия геном да помогне за справянето с пандемията и има ли отношение ДНК-то ни към процеса на заразяване с вируса.

Все още знаем малко за генетичния материал, който имаме, защото това е огромна база данни. Всички си задават въпроса защо има хора, които боледуват тежко, леко или такива, които изобщо не боледуват. Вероятно отговорът е в нашия геном. Определен генотип хора боледуват тежко и това е вероятно заради различно реагиращ геном. Има и такива, които не се разболяват, защото носят в себе си защита. Това каза за "България сутрин" акушер-гинекологът и специалист по генетични изследвания д-р Димитър Георгиев.

По думите му разбирането на човешкия геном  ни е донесло много възможности.

"Има възможност да се извади ДНК на бебето в 9-та гестационна седмица, за да разберем дали бебето боледува", обясни акушер-гинекологът за Bulgaria ON AIR.

Според него науката за гените ни се развива със страшно бързи темпове и вероятно в следващите 20 г. ще знаем много повече.

"Човешкият геном крие отговори на много въпроси, които си задаваме", обясни д-р Димитър Георгиев.

Лекарят е на мнение, че няма защо човечеството да се страхува от иновации, разкриващи ни повече за генома. Той допусна, че кризата с коронавируса ще доведе до голям тласък в развитието на генетиката. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ДЕДО
преди 3 години
Тоз гинеколог да се скрие там отдето е излязъл. Сигнализирай за неуместен коментар