Връщането на талибаните начело на Афганистан възроди търговията с оръжия

Камуфлажни бойни жилетки и патрондаши висят по стените

05.09.2021 | 20:20 Редактор: Юлия Христова
Връщането на талибаните начело на Афганистан възроди търговията с оръжия

Връщането на талибаните начело на държавата може да е хвърлило Афганистан в несигурност и икономически несгоди, но търговецът на оръжие Хан Мохамад се възползва максимално от това.

Притиснат между аптека и обикновен магазин, неговият магазин в окръг Париджввай в южната провинция Кандахар - духовното родно място на талибаните - е изпълнен със свеж инвентар.

Камуфлажни бойни жилетки и патрондаши висят по стените, докато Мохамед демонстрира стоките си, включително американски пистолети Smith & Wesson и колани за боеприпаси. Още пистолети, гранати, уоки-токи и буркани, пълни с куршуми, са подредени на стъклена витрина отпред.

Краят на конфликта накара много собственици на оръжия да заключат, че вече не се нуждаят от тях, обясни Мохамед.

„Хората, които имат оръжия вкъщи от години, ни носят оръжията си“, каза той. Мохамед също има клиент.

„Ние ги купуваме и продаваме ... на муджахедините“, каза той, имайки предвид талибаните. "Талибаните не позволяват на никой друг да вземе (оръжията)."

Мохамед нямаше само оръжия - имаше и аксесоари. Бели талибански бейзболни шапки с отпечатано мюсюлманско прокламиране на вярата висяха от тавана. Знамена на групировката също са за продан.

Друг дилър на прашния пазар Панджвай, чийто магазин беше украсен с големи флагове на талибаните и снимки на най-големите лидери на групировката, имаше по-привлекателни предложения. Те включваха автомати - варианти на АК -47, както и американските М4 и М16 - и дори леки картечници, пише БГНЕС.

Талибаните години наред се снабдяваха с оръжия и боеприпаси от черния пазар. В ръцете им попадна и техника от бойното поле и изоставени военни постове, твърдят наблюдатели на ООН и Запада.

А неотдавнашният крах на афганистанската армия създаде оръжейна бонанза за ислямистите.

Наред с голям брой оръжия за пехотата, произведени в Америка, новите управници на Афганистан вече притежават оборудване и превозни средства - включително хъмвита, бронетранспортьори и поне един функциониращ хеликоптер Black Hawk.

Бойците също се възползват максимално от плячката си. Талибаните осребряват голямо разнообразие от предмети от изоставени афганистански и западни военни бази. Те завзеха област Панджай през юли, когато изтеглянето от Афганистан на ръководените от САЩ войски набра скорост. На местния пазар се продаваше всичко - от строителни материали до метални табли, спасени от афганистанската военна база в областта. „Купихме всички тези неща от талибаните, след като завладяха базата на афганистанската армия“, каза продавачът Муртаза, който даде само едно име. "Сега ги вадим на пазара, за да ги продаваме."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК