Талибаните разбиха със сила протест на стотици афганистанки

Междувременно началникът на разузнаването на Пакистан изненадващо се появи в Кабул

05.09.2021 | 15:03 Редактор: Здравко Черкезов

Талибаните потушиха със сила протест на стотици жени в Кабул. Участничките в демонстрацията настояваха за защита на правата на жените. На този фон – началникът на разузнаването на Пакистан изненадващо се появи в столицата на Афганистан.

Изстрели във въздуха сложиха край на мирния протест на стотици жени в Кабул. Демонстрацията на стотиците жени започна мирно. При опита им да стигнат до президентския дворец последваха стрелба, сълзотворен газ и лютив спрей. 

"Искахме да отидем до двореца. Но преди да стигнем, талибаните използваха срещу нас електрически оръжия, сълзотворен газ. Удариха и една жена по главата и започна да тече кръв. Тогава една от нас попита "Защо"?, разказа протестираща.

"Последните 20 години имахме право на образование. Но днес бъдещето ни е неясно", сподели друга афганистанка. 

Според талибаните обаче протестът на жените е излязъл извън контрол и затова се наложила намесата им. 

По същото време, когато жeните настояваха за права, в Кабул на посещение дойде най-висшият пакистански генерал – началникът на разузнаването Фаиз Хамид

Пакистан отрича да подпомага талибаните въпреки твърденията за това и на Вашингтон, и на абдикиралото афганистанско правителство. Визитата идва в момент, когато светът чака да види какво правителство в крайна сметка ще обявят талибаните.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК