Страх тресе афганистанките, талибаните с първи стъпки към заличаването им

В Кабул изображенията на жени край салоните за красота са надраскани или скъсани

25.08.2021 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
Страх тресе афганистанките, талибаните с първи стъпки към заличаването им

От телевизионните екрани и университетите до националния парламент афганистанските жени прекараха две десетилетия в борба, за да се чува гласът им и да се виждат лицата им. Броени дни след повторното идване на талибаните те започнаха да изчезват от погледа на обществеността.

Някои организации за защита на правата на жените премахнаха снимки на бенефициентки, персонал и други местни жени от своите уебсайтове.

"Нашият най-голям приоритет е да гарантираме безопасността и сигурността на нашите екипи и на жените и момичетата, с които работим и за които работим", каза Мохамад Начири, директор на ООН за Азия за Азия и Тихия океан.

"Съдържанието ще бъде качено отново, след като видим успокояващи знаци за това, което се случва на място", каза той, описвайки настоящата ситуация в Афганистан като "спешна ситуация за равенството на половете".

o1

Начири каза, че ходът за премахване на снимки е временен и не означава, че организацията изоставя афганистанските жени, а по-скоро взема предпазни мерки, тъй като се стреми да гарантира, че ислямистката войнствена група спазва обещанията си да не нарушава правата на жените.

Някои активисти изразиха загриженост, че изтриването на женски снимки може по невнимание да засили идеологията за премахване на жените от обществения живот, строго наложена по време на управлението на талибаните в периода 1996 г. - 2001 г.

Но на фона на опасенията, че всеки цифров отпечатък може да бъде използван за насилствени атаки, най-малко пет международни агенции са заявили пред фондация Thomson Reuters, че свалят снимките, идентифициращи афганистански жени, деца и персонал.

Говорител на Oxfam, който поиска да не бъде посочен, заяви, че те "премахват проактивно (съдържанието) като предпазна мярка".

Благотворителната организация възстанови преработената версия на страницата си в Афганистан в петък, след като сайтът за кратко бе офлайн миналата седмица, докато U.N. Women замени локалната си страница с изявление и премахнаха страната от списъка с места, където работи.

02

Не искаме да привличаме внимание

Amnesty International заяви, че хиляди афганистанки - включително учени, журналисти и активисти - са "изложени на сериозен риск от репресии от страна на талибаните".

Представители на повечето благотворителни организации - работещи за увеличаване на достъпа на жените и момичетата до здравеопазване, образование и работа - отказват да бъдат идентифицирани, тъй като не искат да привличат вниманието на войнствената група към себе си или към своите уебсайтове, информира Bloombergtv.bg.

Отделни афганистанци и групи за застъпничество съобщават за жестоки отмъщения срещу протестиращи и за арести на онези, които преди са заемали правителствени постове, критикували са талибаните или са работили с американци.

Ислямистката група заяви, че правата на жените ще бъдат защитени в рамките на исляма, но талибаните управляваха с железен юмрук, когато преди това бяха на власт.

Те наложиха строго тълкуване на ислямския закон, което включва публично бичуване и екзекуции.

03

Каква е официалната позиция на талибаните спрямо жените?

След като овладяха Афганистан, талибаните се опитаха да създадат по-умерен имидж пред международната общност. На първата си пресконференция Забиула Муджахид, говорителят на талибаните, обеща да зачита правата на жените в рамките на исляма, но не уточни какви са тези граници.

"Бихме искали да уверим международната общност, че няма да има никаква дискриминация срещу жените", каза той. "Но разбира се в рамките, които имаме. Нашите жени са мюсюлмани."

Той каза, че на жените ще бъде позволено да работят и да получат образование, но не предложи конкретни обещания.

Възможният диапазон от ограничения - върху облеклото на жените, върху обхвата на работните места, които ще бъдат отворени за жените и до степента, до която ще бъде наложена сегрегацията между половете - карат мнозина в и извън Афганистан да се страхуват от най-лошото за свободите на жените.

Как се държат талибаните спрямо жените в момента?

В някои райони на Афганистан групата вече наложи редица ограничения.  Също както в миналото на жените беше забранено да излизат от къщата без роднина от мъжки пол и бяха принудени да носят бурки. Някои командири поискаха от семействата да предадат неомъжени жени, за да се оженят за техните бойци. 

В Кабул изображенията на жени край салоните за красота са надраскани или скъсани. На учителките е забранено да преподават на момчета. 

04

На журналистки, наети от държавната телевизия, сега под контрола на талибаните, им бе забранено да ходят на работа.

Каква беше ситуацията, когато талибаните бяха на власт през 90-те години?

Угнетяването на жените от страна на талибанското правителство беше голяма причина Афганистан да бъде международен парий през 90-те години. 

Училищата за момичета бяха затворени, на жените им бе забранен достъпа до повечето професии и те бяха предимно затворени в домовете си. На открито те бяха принудени да носят бурки и да бъдат съпровождани от мъжки член на семейството си.

Скриването на жените

Две организации за правата на човека, включително Amnesty, заявиха, че макар да разбират рисковете, жените трябва да останат видими в афганистанското общество.

"Присъствието на жените и техният принос не бива да изчезват", казва Самира Хамиди, базираната в Коломбо огранизаторка на Amnesty за Южна Азия и гражданин на Афганистан.

"Ще бъде много разочароващо, ако всички заемат тази позиция - тъй като жените са в опасност, ще затворим всичко за тях. Това всъщност би насърчило или подкрепило това, което талибаните искат", допълни тя.

Член на друга организация за правата на човека, който поиска да не бъде идентифициран, заяви, че групата внимателно оценява рисковете.

05

"Ние не искаме да застрашаваме хората, но също така не искаме да вършим работата на талибаните вместо тях като изтриваме ненужно жените", каза той.

Говорителят на УНИЦЕФ Джо Инглиш заяви, че агенцията преглежда съдържанието за Афганистан, за да идентифицира потенциално рискови материали, но няма планове да премахва всичко

Образите на жените не изчезват само онлайн.

В столицата Кабул собствениците на магазини са избелили или премахнали снимки на жени от салоните за красота, магазините за дрехи и шивашките магазини в страх от евентуални репресии.

Хедър Бар от Human Rights Watch, която работи с жените в Афганистан повече от шест години, заяви, че новото поколение афганистански жени, които са постигнали големи крачки в работата и образованието, няма да толерират изхвърлянето им от обществения живот.

"Това беше нетърпимо през 2001 г., но през последните 20 години животът на жените се промени много. Опитът да бъдат премахнати от публичното пространство означава да се отрече тяхната човечност", каза тя.

06

Бъдещето на жените е бъдещето на Афганистан

"Това, което ще се случи с Афганистан, може да се определи от това, което ще се случи с жените в Афганистан“, казва пред британския вестник "Гардиън" Ройа Рахмани. 43-годишната активистка пристига в САЩ през 2018 г. като първата жена посланик на Афганистан в страната. 

"С други думи, бъдещето на жените в Афганистан е бъдещето на Афганистан. Ако то върви в правилната посока, страната върви в правилната посока. Ако то е компрометирано, потиснато, нарушено, значи и Афганистан е такъв."

Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че американската операция в Афганистан е свързана с борбата с тероризма. Но за Рахмани изграждането на нацията е неразделна част от тази стратегия и е било от полза за милиони жени.

"Въпреки че това не беше основната причина международната общност да отиде за Афганистан, това се оказа постижението", посочи тя.

Днес повече от едно на три момичета може да чете и пише.

Броят на момичета в образованието е скочил от 0% през 2000 г. до над 80% през 2019 г., коефициентите на раждаемост при юношите са спаднали от 160 раждания на 1000 момичета на възраст 15-19 г. до почти нула в същия времеви период и много повече жени работят.

07

Миналата година около една пета от афганистанските държавни служители бяха жени, а всяко четвърто депутатско място бе заето от жени - спрямо нула през 2001 г. Опитвайки се да се ребрандират талибаните насърчиха жените да се върнат на работа и позволиха на момичетата да се върнат на училище, раздавайки бурки на вратата.

Снимки: Bloomberg / БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК