Макрон към учениците: Трябва да се ваксинирате!

Едва 47% от децата на възраст между 12 и 17 години във Франция са напълно имунизирани

02.09.2021 | 21:16 Редактор: Искра Ангелова
Макрон към учениците: Трябва да се ваксинирате!

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова във видеообръщение по повод началото на учебната година френските ученици да се ваксинират срещу коронавируса.

Едва 47% от децата на възраст между 12 и 17 години във Франция са напълно ваксинирани, пише агенция Ройтерс. И това увеличава притесненията за разпространението на Ковид-19 по принцип и опасността от повторно преминаване към дистанционна форма на обучение.

"Трябва да се ваксинирате и трябва, въпреки че е малко неприятно, да продължите да носите маски в клас, да си миете ръцете и да спазвате дистанция помежду си", каза Макрон в обръщението си към учениците.

В Рим премиерът Марио Драги заяви, че до края на септември ще бъдат ваксинирани вече 80 процента от италианците на възраст над 12 години. И заяви, че приоритет на правителството му е учениците да могат да се завърнат в класните стаи.

Драги, който е бивш управител на Европейската централна банка, каза още, че икономиката на Италия бележи по-голям от очаквания ръст. Но допълни, че са необходими реформи, за да продължи растежът и през следващите години.

Премиерът отбеляза, че очаква първата половина на 2022 г. да бъде от решаващо значение, за да покаже дали италианската икономика може да се трансформира и да стане по-структурно стабилна след пандемията, информира БНР.

Властите в Кипър пък обявиха намерение да прилагат трета доза на Ковид ваксини за хора, настанени в социални домове, за възрастните над 65 години и за здравните работници. Условието е да са изминали поне 6 месеца от последната доза, която им е била поставена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК