Лошо за пътуващите в чужбина: Още държави в "червената" и "оранжевата зона"

Кунчев: Масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения и курортите

02.08.2021 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Лошо за пътуващите в чужбина: Още държави в

"В "червената зона" по заболеваемост ще попадне и Монако, а от "зелена" в "оранжева" зона преминават Исландия и Франция, като е голяма възможността Франция да премине и в червена зона", обяви главният държавен здравен инспектор Ангел доц. д-р Кунчев. 

Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България. Намалява заболеваемостта в Нидерландия, Кувейт и Тунис.

Предстоят съвместни проверки между контролните органи на Министерството на здравеопазването, на МВР и на Министерството на земеделието и храните, тъй като масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения и в курортите, допълни Кунчев.

Заболеваемостта в страната от коронавирусната инфекция е 30 на сто хиляди, но в големите градове и по курортите на Черноморието е около 50-60 на сто хиляди. Преобладава вариантът Делта, което се случи и в по-голямата част в Европа. Все още Централна и Източна Европа са в зелена зона, но ситуацията се променя бързо, стана ясно още от думите му.

Според Кунчев страната се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението не е толкова рязко и с високи темпове, предаде БТА.

В средата на август България може да попадне в оранжева зона. Нивата на заразени се удвояват бързо.

Защитен имунитет след ваксиниране се получава три седмици след поставяне на втората доза от ваксината. В отговор на въпрос дали е необходима трета доза ваксина Кунчев посочи, че вероятно ще се наложи, но трябва официална промяна в кратката характеристика на продукта, както и одобрение от Европейската агенция на лекарствата. 

По думите му се очаква и поява на подобрени варианти на ваксини, предпазващи по-добре срещу новите варианти на вируса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК