Отстраниха от работа 10 000 неваксинирани здравни работници в Гърция

Стачна готовност обявиха от всяко едно лечебно заведение

01.09.2021 | 13:48 Редактор: Тодор Петров

10 000 здравни работници в Гърция са отстранени от работа, защото не са ваксинирани срещу Ковид-19. За да запазят работните си места, те трябваше да си поставят поне първа доза ваксина до днес.

От 1 септември имунизацията на здравните работници в страната е задължителна. Мярката предизвика недоволство и протести пред болниците. 

Стачна готовност обявиха от всяко едно лечебно заведение. Правителството в Атина е категорично, че няма да отстъпи. 

"Медицинските работници трябва да са имунизирани, за да предпазят собственото си здраве и пациентите", настоя премиерът Кириакос Мицотакис. 

Лекари вече призоваха колегите си да се ваксинират, тъй като според тях здравната система на страната ще блокира поради липсата на медици при бързото разпространение на коронавируса. Според други обаче, правителството оголва здравната система в разгара на четвъртата вълна.

"Днес е много труден ден и атмосферата е напрегната в болниците, тъй като има сериозни проблеми със служителите и в същото време има пациенти, които искат да бъдат обслужени. Тепърва ще се сблъскваме с проблеми заради по-малкото лекари", алармираха от синдиката на медицинските работници. 

По данни на синдикатите 95% от лекарите и 90% от медицинските сестри са ваксинирани. А на мястото на излезлите принудително в неплатен отпуск ще бъдат назначени специалисти от частния сектор. 

От днес задължително трябва да са ваксинирани и фармацевтите, както и лекарите на частна практика. Заплашени са от глоба до 50 хиляди евро и отнемане на лиценза за работа. Вече се обсъжда и задължителна ваксинация за всички държавни служители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК