Забраниха на здравните служители в Гърция да ползват отпуск от 1 септември

Неплатеният отпуск на неваксинираните служители ще продължи

25.08.2021 | 20:40 Редактор: Десислава Атанасова
Забраниха на здравните служители в Гърция да ползват отпуск от 1 септември

Министерството на здравеопазването на Гърция обяви, че от 1 септември няма да бъдат уважавани молбите за ползване на отпуск от здравните служители.

Причината – подготовка за попълването на "евентуални пропуски", които биха възникнали при изпращането в неплатен отпуск на отказалите се от ваксинации работници, съобщава електронното издание на атинския ежедневник "Kathimerini". 

Министерството също така иска да засили системата на общественото здравеопазване с оглед на очаквания скок на хоспитализациите през есента поради новата вълна на Ковид-19. Директивата засяга персонал, работещ в държавни болници и клиники, екипите на "Бърза помощ", лечебните заведения за първична медицинска помощ и Националната организация за обществено здраве (EODY).

За да се сведе до минимум рискът от заразяване сред служителите в здравната система, министерството въведе изменение през юли, според което неваксинираните работници ще останат в неплатен отпуск, по време на който няма да имат социални осигуровки.

Задължителното ваксиниране засяга медицински, парамедицински, административен и помощен персонал в болници - както в частни, така и в обществени, както и работещите в общински заведения за грижи за възрастни хора и лица с увреждания.

Неплатеният отпуск на неваксинираните служители ще продължи "толкова дълго, колкото пандемията“, поясниха от гръцкото здравно министерство през юли.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК