Северна Корея рестартира ядрен реактор, продължава атомната си програма

Всяка година в комплекс Йонбьон се произвежда достатъчно плутоний

30.08.2021 | 13:07 Редактор: Десислава Атанасова
Северна Корея рестартира ядрен реактор, продължава атомната си програма

През последните няколко месеца Северна Корея може да е възобновила експлоатацията на своя ядрен реактор Йонбьон, който произвежда плутоний, заявиха от Международната комисия по ядрена енергетика към Организацията на обединените нации (ООН).

Това е ход, който би могъл да помогне на режима на Ким Чен Ун да увеличи запасите си от делящи се материали.

В доклада, публикуван през уикенда, се казва, че за първи път от около три години изглежда, че е бил използван реактора с мощност 5 MW в севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон. От началото на юли 2021 г. има индикации за изпускане на охлаждаща вода, което е доказателство за работата на реактора“, се казва още в документа, наричайки този ход "дълбоко обезпокоителен", пише Bloomberg.

"Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, заяви агенцията, назовавайки Северна Корея с официалното ѝ име.

Ядреният комплекс Йонбьон, който е определян като перлата в короната на атомната програма на Северна Корея, е застаряващо съоръжение на около 100 километра северно от Пхенян, което някога е било единственият източник на делящ се материал. Всяка година той произвежда достатъчно плутоний за една атомна бомба.

Повече по темата четете на Bloomberg.tv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК