Северна Корея с 250 ядрени оръжия до 2027 г.

САЩ и Южна Корея удържат все по-трудно нивото на заплаха, сочи доклад

13.04.2021 | 20:40 Редактор: Никола Симеонов
Северна Корея с 250 ядрени оръжия до 2027 г.

Ядреният арсенал на Северна Корея ще продължи да нараства през следващите няколко години, достигайки до 242 ядрени оръжия и десетки междуконтинентални балистични ракети до 2027 г. и създавайки заплаха, която Южна Корея и САЩ ще удържат все по-трудно, се казва в доклад, публикуван днес, за който съобщава „UPI“.

Докладът, изготвен съвместно от базирания в Сеул Институт за политически изследвания "Asan“ и базираната в Санта Моника, Калифорния Rand Corp., предупреждава, че едва ли преговори ще бъдат ефективни за намаляване на заплахата и призовава за мерки като разполагане на тактическо ядрено оръжие в Южна Корея.

Докладът, озаглавен „Противодействие на рисковете от ядреното оръжие на Северна Корея“, изчислява, че Северна Корея е разработила между 67 и 116 ядрени оръжия до 2020 г., като запасите й ще растат с 12 до 18 оръжия годишно до 2027 г.

Досега изолираната държава разчиташе на своя ядрен арсенал главно за възпиране на определени действия, но с развитието на ядрените си способности Северна Корея може да използва оръжия за изнудване, принуда или дори за превантивни удари срещу Южна Корея и САЩ.

"Въпреки някои усилия на Южна Корея и САЩ за подобряване на отбраната и възпирането, има нарастваща пропаст е между заплахата от ядрено оръжие на Северна Корея и способностите на Южна Корея и САЩ да я победят", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

"Днес дори няколко от вероятните десетки севернокорейски ядрени оръжия могат да причинят милиони смъртни случаи и сериозни щети, ако бъдат взривени в Южна Корея или американски градове", се добавя в него.

Северна Корея не е провела опити с ядрени ракети или ракети с голям обсег от 2017 г., но миналия месец изстреля две балистични ракети с малък обсег в нарушение на санкциите на ООН. Пхенян показа и нова междуконтинентална балистична ракета (МБР) на военен парад през октомври.

В доклад на експертна група на Организацията на обединените нации по-рано този месец се стига до заключението, че Северна Корея е продължила да развива своите ядрени и ракетни програми и "е увеличила способността си за ядрен удар, както и способността си да противодейства на чужди системи за ПРО, като същевременно се защитава със своя собствена нова система за противовъздушна отбрана".

Ядрените преговори на Вашингтон с Пхенян са в застой след срещата на върха през февруари 2019 г. между тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун приключиха без споразумение.

В доклада на Asan/Rand се предупреждава, че е малко вероятно бъдещите преговори да доведат до денуклеаризация.

"За съжаление, основната стратегия на Южна Корея и САЩ за овладяване на нарастващата заплаха от ядрено оръжие в Северна Корея с помощта на преговори с цел постигане на денуклеаризация се провалят и изглежда вероятно да продължат да се провалят", се казва в доклада.

Вместо това авторите твърдят, че Съединените щати и Южна Корея „трябва да обмислят да поставят всички опции на масата“, за да се изправят срещу севернокорейската заплаха, като се съсредоточат върху възпирането и отбраната, но и като сигнализират за готовност да унищожат севернокорейския режим, ако използва ядрени оръжия.

Стъпките трябва да включват разполагане на тактическо ядрено оръжие в Южна Корея, както и увеличаване на събирането на разузнавателни данни и подобряване на системите за ПРО.

Съюзниците трябва да са готови "да се бият и да спечелят война на Корейския полуостров при условия на използване на ядрено оръжие в Северна Корея. Двете страни трябва да бъдат готови да приложат настоящата политика на САЩ за унищожаване на режима на Ким, ако той използва ядрено оръжие", заключава доклада в своите насоки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК