Северна Корея крие обект за съхраняване на ядрено оръжие?

Неотдавнашното му строителство ще привлече вниманието на американските разузнавателни агенции

03.03.2021 | 11:30 Редактор: Юлия Христова
Северна Корея крие обект за съхраняване на ядрено оръжие?

Нови сателитни изображения, получени от CNN, разкриват, че Северна Корея наскоро е предприела стъпки за прикриване на съоръжение, което американските разузнавателни агенции смятат, че се използва за съхраняване на ядрено оръжие. Това е ход, който може да допринесе за нарастващото чувство за спешност у критиците, които твърдят, че администрацията на Байдън трябва да формулира ясна стратегия за това как ще се справи с Ким Чен Ун занапред.

Изображението, заснето от Maxar на 11 февруари и анализирано от експерти от института Middlebury, показва, че Северна Корея е изградила нови конструкции в Йонгдоктонг през 2020 г. - опит, който изследователите казват, че вероятно има за цел да закрие няколко подземни тунелни входове, които водят до съоръжението, където се съхраняват ядрени оръжия.

"Изображенията, публикувани от Maxar, показват двойката тунелни входове още през декември 2019 г. и нова подобна на сграда структура, видима през февруари 2021 г.", казва Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Middlebury.

Йонгдоктонг по-рано е бил идентифициран от американското разузнаване като предполагаемо съоръжение за съхранение на ядрени оръжия в Северна Корея и все още се смята, че се използва за тази цел, твърди представител на американското разузнаване пред CNN.

Сателитните изображения потвърждават това, което е широко известно сред служителите и експертите по националната сигурност в САЩ от години: Северна Корея продължава активно да разработва ядрени оръжия в различни обекти из цялата страна, като същевременно предприема по-нататъшни стъпки за скриване на натрупаните вече запаси.

Неотдавнашното строителство на обекта със сигурност ще привлече вниманието на американските разузнавателни агенции, тъй като те внимателно наблюдават местата, за които се подозира, че са част от програмата за ядрено оръжие на Пхенян, твърдят двама бивши служители на разузнаването и депутати от Конгреса.

Ясните доказателства, че ядрената програма на Северна Корея продължава, допринасят за спешността на ситуацията.

Цялата статия четете в dnes.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК