Световната икономика ще загуби трилиони долари заради бавната ваксинация

Развиващите се икономики ще понесат по-голямата част от загубите поради неравномерното разпределение на препаратите

28.08.2021 | 09:48 Редактор: Жаклина Иванова
Световната икономика ще загуби трилиони долари заради бавната ваксинация

Световната икономика ще загуби брутен вътрешен продукт за трилиони долари поради забавените срокове за ваксинация, като развиващите се икономики ще понесат по-голямата част от загубите поради неравномерното разпределение на ваксините, сочи доклад на Economist Intelligence Unit.

Страните, които не са в състояние да ваксинират 60% от населението си до средата на 2022 г., ще загубят 2,3 трлн. долара между 2022 и 2025 г., прогнозират от EIU.

"Развиващите се страни ще поемат около две трети от тези загуби, което допълнително ще забави икономическото им сближаване с по-развитите страни“, пише директорът по глобалните прогнози на EIU Агата Демараис.

Азия ще бъде "далеч най-силно засегнатият континент" в абсолютно изражение, като се очаква загубите да достигнат 1,7 трлн. долара, или 1,3% от прогнозирания БВП на региона. Страните в Африка на юг от Сахара ще загубят около 3% от прогнозирания си БВП, най-високата стойност в проценти, сочи докладът.

"Тези оценки са поразителни, но те само частично обхващат пропуснатите икономически възможности, особено в дългосрочен план", отбелязват от EIU, като уточняват, че ефектът от пандемията върху образованието не е взет под внимание в тази прогноза.

По-богатите страни се насочиха към дистанционно обучение по време на блокиране, но много от развиващите се страни нямаха тази възможност. Повече от 213 млн. души бяха заразени с Ковид-19, а най-малко 4,4 млн. починаха по време на пандемията, показват данните, събрани от университета "Джон Хопкинс".

Разделение на богати и бедни

Богатите държави напредват много бързо във ваксинацията срещу Ковид-19, преминават към бустерни дози и отварят наново икономиките си, докато по-бедните страни драстично изостават в надпреварата за ваксинация. Около 5 млрд. дози от ваксината са били приложени в световен мащаб към 23 август, но само 15,02 млн. от тези дози са били в страни с ниски доходи, сочат данни на Our World in Data, цитирани от CNBC.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
милиарди
преди 2 години
Ако под "световна икономика" имате предвид фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини..... Сигнализирай за неуместен коментар