Испания и Италия отбелязват най-бързите темпове на икономически растеж от 40 г.

Брутният вътрешен продукт на Испания ще се увеличи с 6,2% през 2021 г., докато Италия ще регистрира темп от 5,6%

16.08.2021 | 14:42 Редактор: Жаклина Иванова
Испания и Италия отбелязват най-бързите темпове на икономически растеж от 40 г.

Италия и Испания ще отбележат най-бързите темпове на икономическа експанзия тази година от повече от четири десетилетия, което ще помогне на страните да преодолеят дълбоката рецесия през миналата година.

Брутният вътрешен продукт на Испания ще се увеличи с 6,2% през 2021 г., докато Италия ще регистрира темп от 5,6%, според проучване на икономисти на Bloomberg, публикувано в понеделник. Това е увеличение съответно с 0,3 и 0,6 процентни пункта в сравнение с проучване, публикувано през юли.

По-добрите перспективи подчертават как Южна Европа, години наред свързана с дългови кризи и икономическо неразположение, може да обърне страницата.

Това е особено важно за Италия, тъй като тя се стреми да намали дълговото бреме, което е толкова високо, че някои се опасяват, че това в крайна сметка може да представлява екзистенциална заплаха за Еврозоната.

Двете икономики се възстановяват, след като миналата година пострадаха най-много в региона, когато строгите ограничения предизвикаха хаос на бизнеса и жизненоважната туристическа индустрия. Отскокът се подхранва и заради облекчаването на ограниченията и плановете за милиарди евро инвестиции като част от фонда за възстановяване на Европейския съюз.

Все още има причини този сценарий да не се случи. Никола Нобил от Oxford Economics, който повиши прогнозата си за растеж в Италия до 6,1%, заяви, че перспективите остават "силно зависими от развитието на пандемията".

"Разпространението на Делта варианта вероятно ще предизвика скок в случаите на Ковид-19, но напредъкът с ваксинациите означава, че всички нови вълни трябва да бъдат значително по-малко смъртоносни от предишните", смята той.

Друг проблем е дали Испания и Италия ще насочат ефективно средствата към проекти, които ще повишат средносрочните перспективи за растеж, предвид лошите им резултати в изразходването на средства от ЕС, пише bloombergtv.bg.

Розовите прогнози са в контраст с по-лошите перспективи за Германия, най-голямата икономика в Европа и нейния традиционен двигател на растежа. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, намалиха прогнозите си за август за годишния ръст на БВП на страната тази година с 0,2 процентни пункта до 3,2%.

Очаква се цялата Еврозона да нарасне с 4,7% през 2021 г. и 4,4% през следващата година.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Илиана
преди 2 години
Интересно мине защо не се стимулира българският бизнес? Защо ние които сме били производители, сега трябва да внасяме домати, чушки, Картофи, тежка и лека металургия ..... Къде отидоха нашите вкусни ябълки, грозде, Сливенски праскови?!?!!!! Какво правите вие политици и т.н. бизнесмени?!?!! Защо унищожавате държавата и хората ? За чий интереси служите и знаете ли, че и вие сте българи? Защо още Борисов, Биков, Доган, Пеевски, Костов, Желязков не са съдени?!?! Събудете се!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар