Ковид-19 пречи на образованието в САЩ, чуждестранни студенти отлагат обучението

Влошаването на общественото здраве добавя несигурност за онези, които вече имат проблеми да си осигурят полети и визи

26.08.2021 | 10:45 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид-19 пречи на образованието в САЩ, чуждестранни студенти отлагат обучението

Тъй като Делта вариантът на Ковид-19 продължава да се разпространява в САЩ, много международни студенти забавят започването на обучението си в университетите, а влошаването на общественото здраве добавя несигурност за онези, които вече имат проблеми да си осигурят полети и визи.

Това е още един знак, че кампусите ще бъдат всичко друго, но не и нормални тази есен, тъй като учебните заведения трябваше да въведат  маски, ваксини и схеми за тестване, за да върнат учениците в университетите и да ги предпазят на фона на нарастващия брой инфекции.

В типична година около 1 милион чуждестранни студенти идват в САЩ, като най-много са тези от Китай и Индия. Разсрочванията от тази група едва ли ще бъдат толкова широко разпространени, колкото миналата есен. Но всяко отлагане ще е проблем за университетите, не на последно място, защото чуждестранните студенти плащат пълни такси за обучение.

Помощник деканът и главният директор по записване в Университета в Училището по мениджмънт в Бъфало Ерин О’Брайън каза пред Bloomberg, че миналата година 44% от приетите във висшето бизнес училище са отложили курса си. Делът е по-висок сред чуждестранните студенти, като 59% от тях избират тази възможност. Тази година, а остава само седмица до началото на часовете, само 6% от чуждестранните студенти са отложили, въпреки че тя очаква техният брой да се увеличи.

"Ако те напълно отсъстват от кампуса, това очевидно е финансова загуба", сподели О’Брайън.

Pennsylvania State University, който започна учебните занятия тази седмица, очаква през тази есен почти 9 000 чуждестранни студенти да се обучават на място, въпреки че някои са посочили, че може да пристигнат по-късно.

"185 студенти са поискали да отложат визите си до пролетта на 2022 г. или по-късно", уточни говорителят на университета Лиза Пауърс.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК