Студенти ще могат да се обучават в няколко университета, които ще издават обща диплома

МС дава "зелена светлина" на МОН за насърчаване на съвместни мултидисциплинарни специалности

25.08.2021 | 16:26 Редактор: Елеонора Танева
Студенти ще могат да се обучават в няколко университета, които ще издават обща диплома

Две или повече висши училища да обучават студенти заедно и да издават съвместни дипломи. Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет. 

С промените Министерството на образованието и науката насърчава сътрудничеството между висшите училища чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности. 

Студенти, записани в тях, ще изучават отделните дисциплини в различни университети. Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото. Това ще повиши качеството и ефективността на образователния процес. 

Законопроектът урежда условията и реда, при които университетите ще сключват споразумения за съвместно обучение. 

Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение.

Приемът ще се осъществява в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище. Университетите ще могат да издават съвместни дипломи за завършена образователно-квалификационна степен. 

С друга промяна се дава възможност образователна и научна степен "доктор" да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта. В същото време те ще получават заплащане според извършената от тях работа и условията на договора. То може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК