Какъв е ефектът от прилагането на реконвалесцентна плазма?

Резултатът е едва 2%

23.08.2021 | 23:29 Редактор: Десислава Атанасова
Какъв е ефектът от прилагането на реконвалесцентна плазма?

Заключителните резултати от клинично изпитване върху прилагането на реконвалесцентна плазма (от пациенти, преболедували Ковид-19) показват, че не е налице статистически отчетена прогресия на заболяването при високорискови пациенти с Ковид-19 в ранен етап на заболяването.

Изпитването е прекратено през февруари 2021 г., поради липса на ефикасност въз основа на планиран междинен анализ. Официалните заключения от изпитването, финансирано предимно от Националния институт по сърдечни, белодробни и хематологични заболявания, заедно с други здравни институции е публикувано в новия онлайн брой на "The New England Journal of Medicine".

"Дори и на възлаганите първоначални надежди за постигане на поне 10% намаляване прогресията на заболяването в изследваната група, резултатът е едва 2%", обяснява д-р Клифтън Калауей, главен изследовател на изпитването и професор по спешна медицина в Университета в Питсбърг.

Резултатът е изненадващ за специалистите, тъй като са били очаквани големи разлики в клиничната картина съответно преди и след прилагане на реконвалесцентната плазма.

Повече по темата четете на Puls.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК