Искат оставката на британския външен министър - отказал да прекъсне почивката си заради Афганистан

Доминик Рааб бил привикан да се върне, но той останал още два дни в хотела си на остров Крит

22.08.2021 | 08:19 Редактор: Елеонора Танева
Искат оставката на британския външен министър - отказал да прекъсне почивката си заради Афганистан

Нови призиви за оставка към британския министър на външните работи Доминик Рааб. Причината са още доказателства, че е отказал да се завърне от луксозната си лятна почивка на остров Крит, когато е бил повикан да се заеме с кризата в Афганистан. Вместо да отпътува веднага за Великобритания, той останал още два дни в хотела си.

Според източници на британски медии, външният министър е получил обаждане от висш служител на "Даунинг стрийт" да се завърне незабавно в петък, 13 август, тъй като талибаните напредват към Кабул. Доминик Рааб обаче твърди, че е поучил разрешение от премиера Борис Джонсън да остане на почивка до неделя включително. В неделя на "Даунинг стрийт" 10 всички са били в недоумение, че той не е на срещата на комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра". 

Заместник-министърът във външно министерство, който отговаря за Афганистан, също е бил на почивка, информира БНР.  Приятели на Рааб казват, че макар и в чужбина и в отпуск, той е работил активно по всички належащи въпроси. 

"Доминик Рааб просто не може повече да бъде министър. Той трябва да бъде уволнен от Борис Джонсън". Това написа в социалните мрежи председателят на парламентарната група на Шотландската национална пария Иън Блекфорд.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК