Джонсън зове Запада: Не признавайте талибаните като новата власт в Афганистан

Според него сега е много важно ООН и НАТО да се обединят

15.08.2021 | 21:31 Редактор: Здравко Черкезов
Джонсън зове Запада: Не признавайте талибаните като новата власт в Афганистан

Британският премиер Борис Джонсън призова да не се признават талибаните като нова власт в Афганистан, признавайки, че от събитията става ясно, че в азиатската страна ще има ново правителство.

Според него сега е много важно Западът да работи заедно. Той призова ООН и НАТО да се обединят и да няма двустранно признаване на талибаните:

"Никой не иска Афганистан отново да стане развъдник за тероризъм и не смятаме, че е в интерес на народа на Афганистан да се върне към положението преди 2001 година", каза Джонсън след спешна среща на комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра", предаде dnes.bg.

Британският парламент ще обсъди ситуацията в Афганистан на извънредно заседание в сряда.

Депутатите излязоха в лятна почивка на 22 юли и се предвиждаше да подновят работата си на 6 септември, но задълбочаването на кризата в Афганистан доведе до призиви за извънредно заседание.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър бе сред най-активните за подновяването на работата на парламента заявявайки, че ситуацията в Афганистан е шокираща и се влошава с всеки изминал час.

Приоритет на правителството ще бъде евакуирането на всички британци от столицата Кабул. Предполага се, че въпреки че доста британци напуснаха Афганистан, все още в страната пребивават хиляди, чийто живот сега с напредването на талибаните е изложен на риск.

Част от 600-те британски войници, които ще помагат за евакуацията вече пристигнаха в Афганистан.

Борис Джонсън вече проведе една среща на "Кобра" в петък, но тревожните събития наложи свикване на нова среща в неделния следобед.

Снимка: Bloomberg L.P. (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК