Талибаните настояват за "мирен трансфер на властта" – до дни

"Искаме приобщаващо ислямско правителство", заяви Сухаил Шахин от екипа за преговори на групата

15.08.2021 | 16:36 Редактор: Здравко Черкезов
Талибаните настояват за

Талибаните искат да поемат контрола над Афганистан през следващите няколко дни, заяви говорител на групата пред Би Би Си в неделя, докато техните бойци обкръжаваха столицата.

"В следващите няколко дни искаме мирен трансфер", каза за Би Би Си Сухаил Шахин, базиран в Катар като част от екипа за преговори на групата.

Шахин изложи политиката на талибаните преди очаквания трансфер на власт, който ще преинсталира твърдолинейната ислямска групировка две десетилетия по-късно, след като оглавените от САЩ сили ги свалиха вследствие на атаките на 11 септември 2001 г.

"Искаме приобщаващо ислямско правителство – това означава, че всички афганистанци ще бъдат част от това правителство", каза Шахин, цитиран от БГНЕС. "Ще видим това в бъдеще, когато се извърши мирното прехвърляне (на властта – бел. ред.)."

Той каза още, че чуждестранните посолства и работници няма да бъдат мишени за ислямистите на групата и те трябва да останат в страната.

"Няма да има риск за дипломати, неправителствени организации, за никого. Всички трябва да продължат работата си, както са го правили в миналото. Те няма да им навредят, те трябва да останат."

Отхвърляйки опасенията, че страната ще се потопи обратно в тъмните дни на ултраконсервативната версия на ислямския закон, наложен преди от групата, Шахин каза, че вместо това талибаните ще търсят "нова глава" на толерантността.

"Искаме да работим с всеки афганистанец, искаме да отворим нова глава за мира, толерантността, мирното съжителство и националното единство за страната и за народа на Афганистан", каза той.

Но много служители, войници и полиция са се предали или са изоставили постовете си, страхувайки се от репресии срещу всеки, заподозрян в работа с подкрепяното от Запада правителство или западните сили.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК