Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива

Хиляди цивилни бягат към относително безопасния Кабул

15.08.2021 | 09:49 Редактор: Юлия Христова
Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива

Талибаните екзекутираха 15 представители на правителствената съпротива, след превземането на един от отдалечените квартали на Газни. Екзекутираните представители на правителствените сили са се предали на талибаните преди това.

Талибаните са укрепени в жилищни райони, създадени са огневи точки и временни щабове там.

Хиляди цивилни бягат към относително безопасния Кабул, столицата на Афганистан. Има съобщения за американски въздушни удари по позиции на талибаните в близка до Кабул провинция, съобщава Би Би Си.

Последната оценка на американското разузнаване предполага, че те биха могли да се опитат да настъпят в града в рамките на 30 дни.

Вчера талибаните превзеха Пул-е-Алам, столицата на провинция Логар, на 80 км от Кабул. Още по-близо - жестоки сблъсъци избухнаха в Майдан Шар, столица на провинцията, само на 40 км от Кабул.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че ситуацията в Афганистан излиза извън контрол и цивилните ще платят най-високата цена, ако конфликтът продължи.

Талибанските фронтови командири и бойци коментират пред БиБиСи, че са решени да наложат отново своята версия на шариатския закон, който ще включва камъни за прелюбодеяние, рязане на крайници за кражба и забрана на момичетата да ходят на училище след 12-годишна възраст, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
И какво излиза? Афганистан нямат никаква собствена армия? Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Men
преди 2 години
Ако всеки мъж в Кабул грабне оръжие, Талибаните няма да имат шанс.Според мен местните не смятат, че е толкова страшно, напротив много от тях подкрепят Талибаните, иначе щяха да са се взели в ръце. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ЛГБТ да си направят гей парад в афганистан Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
шериат
преди 2 години
Свободата на крилете на американската армия се оказа нетрайна. Не завиждам на джендърите и ЛГБТ-обществата създадени там. Сигнализирай за неуместен коментар