СЗО алармира: Има недостиг на лекарство, използвано при пациенти с тежък Ковид-19

От фирмата производител не могат да отговорят на увеличеното търсене

20.08.2021 | 20:35 Редактор: Елеонора Танева
СЗО алармира: Има недостиг на лекарство, използвано при пациенти с тежък Ковид-19

Световната здравна организация и международната здравна агенция Unitaid алармират за недостигa на противовъзпалителното лекарство тоцилизумаб, което се използва при лечение на тежки случаи на Ковид-19.

Тоцилизумаб се използва заедно с кортикостероиди за намаляване на имунния отговор, който се проявява при някои тежко болни пациенти.

През юни СЗО препоръча тоцилизумаб заради потенциала му да намали нуждата от механична вентилация. Произвежданото от швейцарската фармацевтична компания Roche Holding лекарство се превърна във втория медикамент, препоръчван от СЗО, за лечение на тежък Ковид-19, първият беше дексаметазон.

СЗО и Unitaid призовават фармацевтичната компания Roche да направи всичко възможно, за да подсигури достатъчни количества от тоцилизумаб, който може да подобри преживяемостта при тежко болни пациенти, когато се доставя заедно с кислород и кортикостероиди, пише puls.bg.

От фармацевтичната компания Roche посочват, че не могат да отговорят на нарастващото търсене. Има недостиг на суровини, а процесът на производство на лекарството е трудоемък, защото се прави от живи клетки.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК