Бичувания, екзекуции: Какъв ще е животът на жените при талибаните?

Те налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им

18.08.2021 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова
Бичувания, екзекуции: Какъв ще е животът на жените при талибаните?

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи.

"Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. "На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот", допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

01

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: "Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж". Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. "Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище", каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

03

В социалната мрежа Twitter Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че "сърцето му се къса", когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания, информира "Дойче Веле".

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

02

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Значи
преди 2 години
За да се спре тази световна простотия трябва да се заличат центровете на ислямизма които са раковите образувания на човечеството и на първо място Мека и Медина! Сигнализирай за неуместен коментар