Не ги питат в Москва: Ако не си ваксиниран – оставаш без работа

Според учените, Sputnik V е силно ефективна ваксина, но въпреки това доверието към препарата е ниско

16.08.2021 | 16:38 Редактор: Здравко Черкезов
Не ги питат в Москва: Ако не си ваксиниран – оставаш без работа

Стотици фирми в Москва трябва да докажат, че поне 60 процента от служителите им са ваксинирани. В противен случай ги чакат глоби и забрани за работа, пише DW.

Максим Беляев няма много свободно време - той е собственик на ресторант в Москва, притежава и фирма за кетъринг. Тъкмо е тръгнал към летището, защото има делови разговори по руското Черноморие. 

Неговата компания изпълнява квотата за ваксинирани без проблем. "Всички разбраха, че това е изискване, което трябва да удовлетворим, за да можем да работим. Всички се ваксинираха", разказва Беляев. "Никой не отказа имунизацията - всички ценят работата си и проявяват разбиране. Просто го направихме и приключихме с темата."

От днес фирмите в сферата на гастрономията, услугите, търговията и логистиката в Москва трябва да докажат, че поне 60 процента от служителите им са ваксинирани. Същото важи и за образователния, здравния и целия административен сектор. 

Глоби и забрани за работа

Ако някоя компания не изпълни квотата, е заплашена от тежки наказания, обяснява Беляев. "До 50 хиляди рубли или близо 600 евро за частен предприемач, до 300 хиляди рубли за предприятията и до един милион при повторно нарушение." Най-сериозното наказание според него е преустановяването на дейността за 90 дни. "Въпреки че по време на пандемията нямахме много работа, не си го пожелавам."

И служителите могат да бъдат засегнати: който откаже да се ваксинира без да има медицински причини за това, може бъде освободен от работа без компенсация. 

През юни властите в Москва въведоха задължителна ваксинация за определени браншове. Причина бе растящият брой инфекции в резултат от разпространението на Делта варианта на коронавируса, както и ниските нива на ваксинация сред населението. Макар че Русия беше първата държава в света, която одобри ваксина срещу коронавируса - Sputnik V - едва една пета от руснаците са имунизирани срещу Ковид-19. 

"Не вярвам на ваксината"

Според учените, Sputnik V е силно ефективна ваксина, но въпреки това доверието към препарата е ниско. "Не вярвам на ваксината", казва 27-годишната Марина.

Въпреки това тя се е ваксинирала, защото работи в Московския университет. Марина е била изправена пред две възможности: "Или да се ваксинирам, или да си взема неплатен отпуск. Дискусии и алтернативи нямаше."

По примера на Москва

Държавни инспектори ще проверяват на място дали квотата от 60 процента ваксинирани е изпълнена. Но по-голямата част от контрола се осъществява онлайн, казва Максим Беляев. "Моите колеги попълниха цялата информация за служителите и сертификатите за ваксинация в сайта на общината в Москва. Съвсем лесно е."

Вече над 40 региони в Русия са въвели московската система на задължителна ваксинация. Някои държавни концерни дори още повече затягат правилата - шефът на енергийния гигант "Роснефт" обяви в началото на годината, че всички 300 хиляди служителите на компанията трябва да се ваксинират срещу коронавирус. Без изключение. 

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
нямам думи какво карат хората да правят Сигнализирай за неуместен коментар